top of page

Linda Dielemans

  • Instagram
  • LinkedIn
J.R.R. Tolkien
In de Ban van de Ring



Ik denk dat In de Ban van de Ring eigenlijk mijn meest favoriete boek is. Ik heb het al wel twintig keer gelezen, of vaker. En dat voor een boek van meer dan 1200 pagina's!

 

Eigenlijk bestaat het boek natuurlijk uit drie delen, maar dit is een hele luxe uitgave met flinterdunne bladzijden. De hobbit Frodo erft een gouden ring van zijn oom, maar al snel blijkt dat het geen gewone ring is. Duistere wezens zijn ernaar op zoek, omdat de ring macht geeft over alle levende wezens op aarde. Met behulp van een oude tovenaar en zeven vrienden - drie hobbits, een Elf, een Dwerg en twee mensen - gaat Frodo op weg om de ring in het vuur van de Doemberg te gooien. Dat is de enige manier om het kwaad te vernietigen...

 

Door dit boek ben ik meer fantasy gaan lezen. Dat vind ik nog steeds een van de fijnste soort boeken. Jezelf helemaal verliezen in een wereld waar magie nog bestaat. Even ontsnappen!

 

 

Lekker lezen...

Zoals je kunt zien, is mijn boekenkast een zootje! Maar zo heb ik hem eigenlijk het liefst. Overal boeken, naast elkaar, gestapeld, en altijd met een tweede rij achter de voorste. Er staat ook van alles in. Kinderboeken, fantasy, literatuur, boeken over archeologie en zelfs een cursusboek Gaelic... Al de boeken die in deze kast staan, heb ik al een keer gelezen. Sommige nog veel vaker! Daarom is het zo fijn dat ze in mijn huiskamer staan. Ook als ik even geen tijd heb om te lezen, hoef ik alleen maar naar de kast te kijken om al die verhalen weer te beleven. Hieronder vertel ik iets over mijn favoriete boeken aller tijden!

Thea Beckman
Kruistocht in spijkerbroek



Net als mijn eigen boeken spelen de verhalen van Thea Beckman zich af tegen de achtergrond van echte gebeurtenissen in de geschiedenis. Ik heb ze altijd graag gelezen, en maakte zo voor het eerst kennis met historische romans. Alleen in de trilogie Kinderen van moeder aarde maakt ze een uitstapje naar een verzonnen toekomst. Maar ook die boeken hebben een blijvend plekje in mijn boekenkast.

 

In Kruistocht in spijkerbroek komt Dolf vanuit onze tijd in de dertiende eeuw terecht. Hij sluit zich aan bij een kinderkruistocht op weg naar Jerusalem. Met al zijn moderne kennis kan hij de kinderen helpen, maar hij weet ook dat ze op een onmogelijke missie zijn. Wat zal er met de kinderen gebeuren? Het verhaal is mooi, spannend en ontroerend tegelijk.

Michael Ende
Het oneindige verhaal



Van dit boek heb ik eerst de film gezien. Die is al best oud, uit 1984. Ik vond de film zo mooi, dat ik het boek wel móest lezen. En eigenlijk is dat nog veel mooier!

 

Het verhaal gaat over de verlegen Bastiaan, die veel wordt gepest op school. Op een dag steelt hij in een opwelling een boek uit een antiekwinkeltje. Als hij dat begint te lezen, gaat de avontuurlijke wereld van Fantásia voor hem open, en ontdekt Bastiaan dat hij belangrijker is dan hij denkt...

 

Het mooie van dit boek is, dat het in twee kleuren inkt gedrukt is. Je kunt het zien op het plaatje bovenaan deze pagina. Bastiaans wereld is rood, de wereld van Fantásia is blauw. Maar wat gebeurt er als de twee werelden door elkaar gaan lopen?

Tonke Dragt
De brief voor de koning



Een van mijn eerste zelfgeschreven verhalen was eigenlijk stiekem gebaseerd op De brief voor de koning. Het is ook zo'n spannend verhaal! Ridders, jonkvrouwen en een geheime opdracht, wat wil je nog meer?

 

De jonge schildknaap Tiuri hoeft alleen nog maar een nacht zwijgend en biddend in een kapel door te brengen om ridder te worden. Maar dan klopt er een gewonde man aan, en Tiuri doet toch open. Dat is het begin van een gevaarlijke reis door wouden, langs kastelen en over bergen om een geheime brief te bezorgen aan de koning van Unauwen. Als hij dat niet doet, zullen er vreselijke dingen gebeuren... Een écht avonturenverhaal!

bottom of page